Kako delujejo oglasi

Vaših osebnih podatkov ne prodajamo nikomur.

Velik del našega poslovanja temelji na prikazovanju oglasov, tako v Googlovih storitvah kot na spletnih mestih in v aplikacijah za mobilne naprave naših partnerjev. Zaradi oglasov lahko svoje storitve vsem ponudimo brezplačno. Za prikaz teh oglasov uporabljamo zbrane podatke, vendar ne prodajamo osebnih podatkov, kot so ime, e-poštni naslov in podatki za plačilo.

Podatke uporabljamo za zagotovitev ustreznosti oglasov

Poskušamo vam prikazati uporabne oglase, za kar uporabimo podatke, zbrane iz vaših naprav, vključno z vašimi iskanji in lokacijo, spletnimi mesti in aplikacijami, ki ste jih uporabljali, videoposnetki in oglasi, ki ste jih gledali, ter osebnimi podatki, ki ste nam jih zaupali, kot so vaša starostna skupina, spol ter teme, ki vas zanimajo.

Če ste prijavljeni, so oglasi, prikazani v različnih napravah, prilagojeni na podlagi teh podatkov, upoštevajo pa se seveda tudi vaše nastavitve glede oglasov. Če v računalniku v službi na primer odprete spletno mesto za potovanja, bodo morda zvečer v vašem telefonu prikazani oglasi o cenah letalskih vozovnic za Pariz.

Oglaševalci plačajo samo za oglase, ki si jih ljudje ogledajo ali se jih dotaknejo

Ko oglaševalci pri nas izvajajo oglaševalske akcije, nam plačajo glede na uspešnost oglasov – nikoli za vaše osebne podatke. To lahko vključuje primere, ko si nekdo ogleda oglas ali se ga dotakne ali pa izvede dejanje po ogledu oglasa, na primer prenese aplikacijo ali izpolni obrazec za zahtevo.

Oglaševalcem prikažemo uspešnost njihovih oglaševalskih akcij

Oglaševalcem damo podatke o uspešnosti njihovih oglasov, vendar brez osebnih podatkov. Pri prikazovanju oglasov so vaši osebni podatki ves čas zaščiteni in zasebni.

Kako delujejo oglasi v Googlovih storitvah in na spletnih mestih partnerjev

Podatke uporabimo za prikazovanje oglasov, ki so uporabni za vas, tako v Googlovih storitvah kot na spletnih mestih in v aplikacijah za mobilne naprave naših partnerjev.

Različna barvna kolesa v oknu brskalnika

Kako delujejo oglasi v Iskanju Google

V Iskanju Google so zraven ustreznih rezultatov iskanja ali nad njimi morda prikazani oglasi. V večini primerov ti oglasi temeljijo na vašem iskanju in vaši lokaciji. Če na primer iščete »kolesa«, boste morda videli oglase za kolesa, ki so naprodaj blizu vas.

V drugih primerih za prikazovanje uporabnejših oglasov uporabimo dodatne podatke, kot so pretekla iskanja ali spletna mesta, ki ste jih obiskali. Če boste zdaj iskali »potovanja«, se vam bodo zato, ker ste že iskali »kolesa«, v Iskanju Google morda prikazali oglasi za mesta, primerna za kolesarjenje na dopustu.

Google Oglasi v Gmailu, označeni z rumeno

Kako delujejo oglasi v YouTubu

Ko si v YouTubu ogledate videoposnetek, je pred začetkom predvajanja ali na strani z videoposnetkom morda prikazan oglas. Ti oglasi temeljijo na videoposnetkih, ki ste jih gledali, in drugih podatkih, kot so vaše trenutno in nedavna iskanja v YouTubu.

Če na primer iščete »modni nasveti« ali gledate videoposnetke z lepotno tematiko, bo morda prikazan oglas o novi lepotni liniji. Ti oglasi pomagajo podpirati ustvarjalce videoposnetkov, ki jih gledate.

Številne oglase v YouTubu lahko preskočite, če jih ne želite gledati.

Videoposnetek v YouTubu, ki prikazuje srečno žensko, ima pojavni oglas za moderna sončna očala

Kako delujejo oglasi v Gmailu

Oglasi, ki jih vidite v Gmailu, temeljijo na podatkih, povezanih z vašim Google Računom. Na vrsto oglasov, ki jih vidite v Gmailu, lahko vpliva vaša dejavnost v drugih Googlovih storitvah, kot sta YouTube in Iskanje Google. Google za prikazovanje oglasov ne uporablja ključnih besed ali sporočil v vašem nabiralniku. Za prikazovanje oglasov ne beremo vaše pošte.

Brskalnik s fotografijo profila ima oglas za elegantno zeleno torbo

Kako delujejo oglasi na spletnih mestih Googlovih partnerjev

Veliko spletnih mest in aplikacij za mobilne naprave sodeluje z nami pri prikazovanju oglasov. Ti oglaševalci se odločijo prikazovati dane oglase različnim »vrstam« občinstva glede na osebne podatke, ki jih z nami delijo uporabniki, in podatke, ki jih zberemo o vaši spletni dejavnosti: na primer »moški od 25 do 34 let, ki jih zanimajo potovanja«.

Prav tako vam lahko prikažemo oglase glede na spletna mesta, ki ste jih že obiskali – morda se na primer prikaže oglas za rdeče čevlje, ki ste jih dodali v spletni nakupovalni voziček, vendar ste se odločili, da jih ne boste kupili. Vendar se to zgodi brez razkritja vaših osebnih podatkov, kot so ime, e-poštni naslov ali podatki za plačilo.

Prevzemite nadzor nad izkušnjo z Googlovimi oglasi

Dajemo vam orodja za nadzor nad vrstami oglasov, ki jih vidite glede na to, ali ste prijavljeni ali ne.

Tablični računalnik z nastavitvami oglasov in oglasom za sončna očala

Nadzirajte oglase na podlagi nastavitev

V nastavitvah oglasov lahko oglase nadzirate na podlagi tega, kar vas zanima. Če na primer z nastavitvami za prilagajanje oglasov sporočite Googlu, da imate radi pop glasbo, bodo takrat, ko ste prijavljeni v YouTube, morda prikazani oglasi za prihodnje izdaje in koncerte blizu vas.

Če izklopite prilagajanje oglasov, ko ste prijavljeni, v Googlovih storitvah ter na spletnih straneh in v aplikacijah naših partnerjev ne bomo več prikazovali oglasov, povezanih s tem, kar vas zanima. Če ste odjavljeni in izklopite prilagajanje oglasov, to vpliva samo na Googlove storitve, v katerih so prikazani oglasi.

Oglas v Googlu za zelen avtomobil z gumbom za prezrtje na vrhu

Odstranite oglase, ki jih ne želite videti

V številnih oglasih, ki jih prikazujemo na spletnih mestih in v aplikacijah naših partnerjev, je na voljo možnost »Ne prikazuj tega oglasa«. Če izberete »X« v kotu oglasa, lahko odstranite oglase, ki se vam ne zdijo več ustrezni.

Ko ste na primer kupovali nov avto, so bili avtomobilski oglasi za vas morda uporabni, zdaj ko se že vozite z njim, pa verjetno ne želite več videvati Googlovih oglasov za avtomobil, ki ste ga pravkar kupili.

Če ste prijavljeni, bo ta sprememba uveljavljena v vseh napravah, na spletnih mestih in v aplikacijah naših partnerjev, v katerih ste prijavljeni, pri tem pa bodo upoštevane tudi vaše nastavitve glede oglasov.

Oglase je mogoče blokirati tudi brez prijave, tako da blokirate oglaševalca v Googlovih storitvah, ki prikazujejo oglase.

Oglas za sončna očala z gumbom za informacije v zgornjem desnem kotu

Preberite več o tem, katere podatke uporabljamo za prikaz oglasov

Želimo vam pomagati bolje razumeti podatke, ki se uporabljajo za prikazovanje oglasov. »Zakaj ta oglas?« je funkcija, ki omogoča, da kliknete ikono in izveste, zakaj je določeni oglas prikazan. Oglas za obleko se vam na primer morda pokaže, ker obiskujete spletna mesta za modo. Oglas za restavracijo se morda prikaže zaradi vaše lokacije. S podatki te vrste si pomagamo pri prikazovanju oglasov o stvareh, ki so za vas morda uporabne. Teh podatkov nikoli ne razkrijemo oglaševalcem.