Vaša varnost

Vaša varnost je vedno na prvem mestu.

Če vaši podatki niso varni, niso zasebni. Zato zagotavljamo, da so Googlove storitve, kot so Iskanje Google, Google Zemljevidi in YouTube, zaščitene z eno od najnaprednejših varnostnih infrastruktur na svetu.

Šifriranje zagotavlja zasebnost podatkov med prenašanjem

Šifriranje uvaja višjo raven varnosti in zasebnosti za storitve. Pri pošiljanju e-pošte, objavi videoposnetka, odpiranju spletnega mesta ali shranjevanju fotografij se podatki, ki jih ustvarite, prenašajo med napravo, Googlovimi storitvami in našimi podatkovnimi središči. Te podatke zaščitimo z več ravnmi varnosti, vključno z vodilnimi tehnologijami šifriranja, kot sta HTTPS in TLS.

Naša infrastruktura oblaka ščiti vaše podatke 24 ur na dan vse dni v tednu

Google ima eno najvarnejših in najzanesljivejših infrastruktur oblaka na svetu, od posebej razvitih podatkovnih središč do podmorskih optičnih vodov, ki prenašajo podatke med kontinenti. Z neprekinjenim nadzorom infrastrukture zagotavljamo zaščito podatkov in poskrbimo, da so na voljo, ko jih potrebujete. Podatki so razdeljeni po več podatkovnih središčih, tako da lahko v primeru požara ali naravne nesreče samodejno in brez prekinitev preklopimo na stabilne in varne lokacije.

Zaznavanje groženj pomaga pri zaščiti storitev

Stalno nadziramo naše storitve in infrastrukturo zanje ter jih ščitimo pred grožnjami, vključno z neželeno vsebino, zlonamerno programsko opremo, virusi in drugimi vrstami zlonamerne kode.

Državnim organom ne omogočamo neposrednega dostopa do vaših podatkov

Nikomur ne omogočamo prikritega dostopa do vaših podatkov ali naših strežnikov, v katerih so shranjeni vaši podatki. To pomeni, da noben državni organ, v Združenih državah ali drugod, nima neposrednega dostopa do podatkov uporabnikov. Občasno od organov prejmemo zahteve za razkritje podatkov uporabnikov. Naša pravna služba pregleda te zahteve in zavrne tiste, ki so preobsežne ali ne upoštevajo pravilnega postopka. Zelo si prizadevamo, da smo s preglednostjo informacij odprti glede teh zahtev za podatke.

Šifriranje se razteza tudi zunaj slike Eifflovega stolpa

S šifriranjem v Gmailu so e-poštna sporočila zasebna

Gmail že od vsega začetka podpira šifrirane povezave, kar zlonamernim uporabnikom otežuje, da bi brali vsebino, ki jo pošiljate. Gmail vas prav tako opozori glede morebitnih varnostnih tveganj, ko na primer prejmete e-poštno sporočilo, ki ni bilo poslano prek šifrirane povezave.

E-poštna ovojnica v Gmailu sproži opozorilni znak varnostnega pregledovalnika

Gmailova zaščita pred vsiljeno pošto izloči sumljiva e-poštna sporočila

Številni napadi z zlonamerno programsko opremo ali lažnim predstavljanjem se začnejo z e-poštnim sporočilom. Gmailov varnostni sistem vas bolje kot katera koli druga e-poštna storitev ščiti pred vsiljeno pošto, lažnim predstavljanjem in zlonamerno programsko opremo. Gmail analizira vzorce, ustvarjene iz več milijard sporočil, in tako prepozna značilnosti e-poštnih sporočil, ki so jih uporabniki označili kot vsiljeno pošto, ter nato na podlagi teh oznak blokira sumljiva ali nevarna e-poštna sporočila, preden vas dosežejo. Pomagate lahko tako, da za sumljiva e-poštna sporočila, ki jih prejmete, izberete »Prijavi kot vsiljeno pošto«.

S strojnim učenjem in umetno inteligenco je filter vsiljene pošte v Gmailu še natančnejši. 99,9 % vsiljene pošte tako ne pristane v vaši mapi s prejetimi sporočili.

Brskalnik Chrome z napredkom varnostnega posodabljanja

Chrome samodejno posodobi varnost brskalnika

Varnostne tehnologije se stalno spreminjajo, zato je pri varnosti pomembno, da je vse posodobljeno. Zaradi tega Chrome redno preverja, ali je različica brskalnika posodobljena z najnovejšimi varnostnimi popravki, zaščitami pred zlonamerno programsko opremo in zavajajočimi spletnimi mesti ter drugim. Chrome se samodejno posodablja, zato vas v njem ščiti najnovejša varnostna tehnologija.

Škodljiva aplikacija se prikrade v napravo

Google Play prepreči prenos morebitnih škodljivih aplikacij v telefon

Ena od največjih varnostnih ranljivosti v napravi so lahko aplikacije, ki jih namestite v njej. Naš sistem zazna in označi morebitne škodljive aplikacije, preden so sploh objavljene v Trgovini Play. Če nismo prepričani, ali je aplikacija varna, jo ročno pregleda skupina za varnost Androida. Ko izboljšujemo sistem zaznavanja, znova pregledamo aplikacije, ki so že v Googlu Play, in odstranimo tiste, ki so lahko škodljive, tako da ne končajo v vaši napravi.

Google blokira zlonamerne in zavajajoče oglase

Uporabo spleta lahko pokvarijo oglasi, ki vsebujejo zlonamerno programsko opremo, zakrivajo vsebino, ki si jo poskušate ogledati, oglašujejo lažno blago ali drugače kršijo naše pravilnike o oglaševanju. To težavo jemljemo zelo resno. Vsako leto naši pregledovalci in dovršena programska oprema blokirajo skoraj milijardo neustreznih oglasov. Prav tako vam dajemo na voljo orodja za prijavo žaljivih oglasov in nadziranje, katere vrste oglasov so vam prikazane. Poleg tega redno objavljamo svoje ugotovitve in najboljše prakse, da bo splet varnejši za vse.

Najboljši nasveti za varnost v spletu

S temi hitrimi nasveti zaščitite svoje spletne račune in osebne podatke.

  • Zaščitite svoje naprave

  • Preprečite poskuse lažnega predstavljanja

  • Varno brskajte po internetu

Googlova značka za varnost in kontrolni seznam

Ustvarite močna gesla

Najpomembnejši korak, ki ga lahko naredite za zaščito spletnih računov, je, da ustvarite močno in varno geslo. To lahko storite tako, da uporabite zaporedje besed, ki si jih boste zapomnili, drugim pa jih bo težko uganiti. Lahko si tudi izmislite dolg stavek in geslo sestavite iz prve črke vsake od besed, ki ga sestavljajo. Za še večjo varnost naj bo geslo vsaj osemmestno, saj so daljša gesla varnejša.

Če spletno mesto zahteva, da določite odgovore na varnostna vprašanja, razmislite o uporabi lažnih odgovorov, da jih bo težje uganiti.

Nikoli dvakrat ne uporabljajte istega gesla

Za vsak račun uporabite drugo geslo

Ne uporabljajte istega gesla za več različnih mest, na primer za Google Račun, profile v družbenih omrežjih in spletne trgovine, saj je varnostno tveganje s tem večje. To je namreč enako, kot da bi za zaklepanje stanovanja, avta in pisarne uporabili isti ključ: če nekdo pridobi dostop do njega, boste ogrozili vse tri.

Zabeležite si različna gesla

Gesla za različne spletne račune lahko zaščitite in varno shranite z upraviteljem gesel, kot je Google Smart Lock v brskalniku Chrome. Ta vam lahko shrani celo odgovore na varnostna vprašanja in generira naključna gesla.

S preverjanjem v dveh korakih se zaščitite pred hekerji

S preverjanjem v dveh korakih poskrbite, da nepoklicani ne bodo imeli dostopa do računa, saj zahteva, da za prijavo v račun poleg uporabniškega imena in gesla vnesete še drug dejavnik. Pri Googlu je to na primer lahko šestmestna koda, ustvarjena v aplikaciji Google Authenticator, ali poziv v aplikaciji Google, da sprejmete prijavo iz zaupanja vredne naprave.

Za dodatno zaščito pred lažnim predstavljanjem lahko uporabite fizični varnostni ključ, ki ga vstavite v vrata USB na računalniku oziroma prek tehnologije NFC (Near Field Communication) ali Bluetooth povežete z mobilno napravo.

Poskrbite, da bo programska oprema vedno posodobljena

Za zaščito pred varnostnimi ranljivostmi v brskalniku, operacijskem sistemu, vtičnikih ali urejevalnikih dokumentov vedno uporabljajte najnovejšo programsko opremo. Ko prejmete obvestila, da so na voljo posodobitve programske opreme, jih čim prej namestite.

Poskrbite, da boste vedno imeli najnovejšo različico programske opreme, ki jo redno uporabljate. Nekatere storitve, vključno z brskalnikom Chrome, se samodejno posodobijo.

Uporabite zaklepanje zaslona

Če namiznega, prenosnega ali tabličnega računalnika oziroma telefona ne uporabljate, zaklenite zaslon, da drugim preprečite dostop do naprave. Za dodatno varnost napravo nastavite tako, da se samodejno zaklene, ko preklopi v stanje pripravljenosti.

Če izgubite telefon, ga zaklenite

Če telefon izgubite ali vam ga ukradejo, obiščite Moj račun in izberite »Iskanje telefona«, da v nekaj hitrih korakih zaščitite svoje podatke. Če imate napravo Android ali iOS, jo lahko na daljavo poiščete in zaklenete, tako da je nihče drug ne bo mogel uporabiti ali dostopati do vaših osebnih podatkov.

Brskalnik prikaže gesla, zaščitena v Chromu

Poskrbite, da v telefon ne pridejo aplikacije, ki bi mu lahko škodovale

Aplikacije za mobilne naprave vedno prenesite iz vira, ki mu zaupate. Funkcija Google Play Protect zaradi zaščite naprav Android vedno izvede varnostni pregled aplikacij iz Trgovine Google Play, preden jih lahko prenesete. Poleg tega občasno preverja tudi, ali so v vaši napravi nameščene morebitne škodljive aplikacije iz drugih virov.

Zaščita podatkov:

  • Preverite nameščene aplikacije in izbrišite tiste, ki jih ne uporabljate.
  • Pojdite v nastavitve trgovine z aplikacijami in omogočite samodejne posodobitve.
  • Dostop do občutljivih podatkov, kot so lokacija in fotografije, dovolite samo aplikacijam, ki jim zaupate.

Bodite pozorni na e-poštne prevare, lažne nagrade in darila

Sporočila neznancev so vedno sumljiva, zlasti če se zdijo preveč dobra, da bi bila resnična, kot so na primer obvestila, da ste zadeli nagrade, ponudbe nagrad za sodelovanje v anketah ali promocije načinov za hiter zaslužek. Nikoli ne klikajte sumljivih povezav in ne vnašajte podatkov v vprašljive obrazce in ankete.

Bodite pozorni na zahteve za osebne podatke

Ne odgovarjajte na sumljiva e-poštna sporočila, neposredna sporočila ali pojavna okna, ki zahtevajo osebne podatke, kot so gesla, podatki o bančnem računu, številke kreditnih kartic ali celo datum rojstva. Ne klikajte niti povezav v sporočilih s spletnih mest, ki jim zaupate, na primer od banke, in ne odgovarjajte nanje. Bolje je, da greste neposredno na zadevno spletno mesto ali aplikacijo in se tam prijavite v račun.

Upoštevajte, da vam prava spletna mesta in storitve ne bodo pošiljali sporočil, v katerih zahtevajo, da jim po e-pošti pošljete gesla ali finančne podatke.

Pazite na ljudi, ki se predstavljajo kot nekdo drug

Če vam piše nekdo, ki ga poznate, vendar je sporočilo videti čudno, je nekdo morda vdrl v račun pošiljatelja.

Bodite pozorni na naslednje:

  • nujne prošnje za denar;
  • pošiljatelj trdi, da je v stiski v drugi državi;
  • pošiljatelj trdi, da so mu ukradli telefon in ga ni mogoče poklicati.

Na sporočilo ne odgovarjajte in ne klikajte povezav v njem, če niste prepričani, da gre za verodostojno sporočilo.

Pred prenosom datotek jih dvakrat preverite

Do nekaterih naprednih napadov z lažnim predstavljanjem lahko pride prek okuženih dokumentov ali prilog z datotekami PDF. Če naletite na sumljivo prilogo, jo varno odprite v Chromu ali Googlu Drive, s čimer zmanjšate možnost okužbe naprave, ki jo uporabljate. Če odkrijemo virus, vas bomo opozorili.

Uporabljajte varna omrežja

Bodite previdni pri uporabi javnih ali brezplačnih omrežij Wi-Fi, tudi takih, za katere potrebujete geslo. Ko se povežete v javno omrežje, je možno, da lahko kdor koli v bližini spremlja vašo internetno dejavnost, na primer spletna mesta, ki jih obiščete, in podatke, ki jih vnesete v spletna mesta. Če je javno ali brezplačno omrežje Wi-Fi edina možnost, ki jo imate, vas bo Chrome v naslovni vrstici obvestil, ali je spletno mesto varno.

Pred vnosom občutljivih podatkov se prepričajte, da je povezava varna

Pri brskanju po spletu se prepričajte, da je povezava s spletnimi mesti, ki jih obiščete, varna, zlasti če boste vnašali občutljive podatke, kot so geslo ali podatki o kreditni kartici. Varen URL se začne s črkami »HTTPS«. Chrome bo v polju z URL-jem prikazal zeleno ikono zaklenjene ključavnice in besedo »Varno«. Če spletno mesto ni varno, bo prikazan napis »Ni varno«. Protokol HTTPS pomaga poskrbeti za varnost pri brskanju, tako da vzpostavi varno povezavo med brskalnikom ali aplikacijo in spletnimi mesti, ki jih obiščete.